Recentie BasgitaarForum (Chillerz Ede 2015)

door Hagen op 12 okt 2015, 23:36 Basgitaarforum.nlBassGitaarforum

Gezien. New Gig inTown – 11 oktober Ede.

Ik kwam binnen bij de vloeiende klanken en warme blend van Take it Easy. De eerste indruk was positief. Daarna het steviger Heartache Tonight. Dat is live best een ‘pakker’. Wat me nu opvalt is dat de zanger niet alleen het zacht hese fluweel en timbre van Don Henley heeft, maar hij kan ook echt goed zingen. De gitarist /zanger die de Glenn Frey stukken zingt, doet dat herkenbaar en zeker OK, maar minder opvallend.
De band heeft een sologitarist, een zanger die ook af en toe een gitaar pakt, een 2de zanger/gitarist met vooral een warme Ovation en bassist Erwin. Deze vier staan op een rij vooraan en doen met elkaar de (backing-) vocals en close harmony. Dat klinkt als een klok! Achterin zitten de drummer en keyboardman.

Er wordt hier en daar wat verteld en dat is kort en leuk zodat de vaart er in blijft. Na een half uurtje wordt er al meegedanst. De Punk en New Wave ontstonden ooit als reactie op deze ‘saaie’ perfectie. Get over it! New Gig maakt er gewoon een feestje van.

Ik sta deze eerste set aan de kant van Erwin en probeer door de menigte meer te zien dan alleen hals en headstock. Zijn geluid is hier en daar bij rocky nummers wel wat te onderscheiden, maar is vooral de basis in die allesomvattende warme Eaglessound. Waar speelt hij op? Als ik wat door kan schuiven, zie ik de sunburst op de P-body. Zijn linkerhand gaat rustig en geroutineerd de halsposities af. Zijn telebas staat naast hem op de grond. Is het zijn back up of is er een geplande wissel?
In de pauze geef ik hem vlug en hand en we wisselen snel wat indrukken uit: Ik ben enthousiast, hijzelf geeft aan niet helemaal tevreden te zijn. Maar leuk om elkaar te treffen.

De 2de set begint met een geweldige a capella. Even de Ovation erbij. Wat een start! Ik ben aan de andere kant gaan staan, ook om Erwin niet het gevoel te geven ‘op zijn vingers te kijken’. Van deze kant zie ik alleen de vier frontmen.
Een paar songs later is er een technisch probleem dat met een andere kabel snel opgelost is. Dan staat Erwin met de telebas in zijn handen. In de stilte van de kabelfix laat hij alvast een loopje horen. Die telebas zingt! In het nummer New York City komt dat loopje terug. Het is een dromerige fretlessklank, die met deze gefrette bas prachtig uitkomt.
Wat later bij dit nummer gaan de koortjes erg hoog en minder vast. Zou het daar helpen om bijvoorbeeld met het keyboard iets te ondersteunen? Trouwens, ik hoor dat instrument niet meer terug in de mix .. alleen nog bij het begin van dit nummer waar hij die klassieke intro speelt. Verder klopt alles vanmiddag (voor deze leek)

Ik zou rond etenstijd thuis zijn, dus ik ga uiteindelijk richting deur. Moeilijk wegkomen hier. Het rondje Henleysongs is nog niet klaar: Boys of Summer, mijn favoriete autosong. Weer die bas, ja precies die venijnige lijn!

Op het YouTube filmpje van Erwin op BGF staat er een band lekker ontspannen ‘zomeravondEagles’ te spelen. In het echt is dit een band die een echt tribute brengt zonder in de valkuil te stappen van nerdisch gekopieer waar het plezier al is uitgesijpeld. Ook zonder basconnectie zou ik een hele leuke middag hebben gehad. Volgens mij is de kroegbaas ook tevreden.
BassGitaarforum

>Latest News<